Stadswandeling-2014

Stadswandeling 2014

Zondag 21 december

Op zondag 21 december bezoeken we de op één na de grootste markt van Europa rond het Baraplein en omgeving waar je een super groot aanbod aan fruit, Noord-Afrikaanse kruiden en specerijen, olijven, kaas, vis en kleding kan terugvinden.

Al wandelend (30 minuten) gaan we naar het Justitiepaleis. Dit gebouw dat vanaf 1860 werd gebouwd volgens de plannen van architect Joseph Poelaert heeft een grondoppervlakte van 26 006 m² en stond in de 19e eeuw bekend als het grootste gebouw ter wereld.

Hier start onder leiding van een gids een drie uur durende wandeling door de Marollen vanaf 11.00 uur. De Marollen is de oudste volksbuurt van Brussel en is voornamelijk bekend van het Vossenplein (sfeervolle vlooienmarkt
sinds 1640 met tal van aanpalende antiekzaken), de Kapellekerk (gotische kerk die vanaf de 13e eeuw werd gebouwd met een prachtig interieur en het graf van de bekende schilder Pieter Brueghel de Oude (+ 1569)). Tijdens de wandeling wordt er een paar keer gestopt in een plaatselijk etablissement waar we 'eten op zijn Brussels'. Als aperitief een 'half-en-half', als hoofdmaaltijd een typisch Brussels gerecht met een drankje en als afsluiter nog een biertje.

Rond 14.00 uur verlaten we onze gids en de Marollen en gaan we (via de Stoofstraat waar we Manneken Pis zullen tegenkomen) naar de Grote Markt en bezoeken we een deel van de kerstmarkt. De Grote Markt blijft nog steeds een van de mooiste Europese plaatsen om te bewonderen en de kerstmarkt trekt met zijn 250 chalets enorm veel volk.

Het hart van de kerstmarkt bevindt zich op het Sint-Katelijneplein waar je ook een reuzenrad en een schaatsbaan van 1000 m² kan zien. Mensen die tussendoor nog honger/dorst hebben kunnen zonder problemen tussendoor iets kopen in de talloze kraampjes en standjes die we onderweg tegenkomen.

Daarna trekken we terug naar het Zuidstation waar we rond 17.00 uur de bus terug nemen richting Leerbeek (aankomst omstreeks 18.00 uur).

 • Vertrek om 9.00 uur aan de stelplaats van 'De Lijn' in Leerbeek en terugkomst rond 18.00 à 18.30 uur.
 • Kostprijs 'De Lijn' door elke deelnemer individueel te regelen. Mogelijkheden zijn (indicatieve prijzen) :
  • ticket op de bus (€ 3.00 per rit = € 6.00)
  • SMS (€ 1.40 + € 0.15 communicatie kost per rit = € 3.10)
  • Voorgekochte lijnkaart in een krantenwinkel - 3 zones te ontwaarden op de bus)
 • Voor de gids en het eten in de Marollen vragen wij voor Leden Landelijke gilde 44 € en niet leden betalen 50 € te storten op de rekening BE10 7341 2201 5804 en dit ten laatste tegen 15 december 2014 met vermelding: Marollen + aantal personen. Kinderen tot en met 11 jaar krijgen een korting van € 7.
 • Maximum 25 deelnemers
 • Wij hopen jullie met deze prachtige uitstap te kunnen bekoren en hopen op een talrijke opkomst. Jullie kunnen inschrijven bij de contactpersonen die onderaan deze brief vermeld staan en dit tot 15 december.

De voorzitter                                                                          

Christian Dedobbeleer
0497.97.38.70
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.                        

De secretaris

Hilde Van Schepdael
0496.34.29.74
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.